Terug in Uganda

Na bijna 2 jaar zit ik 31 januari weer op Schiphol en wacht op de vlucht naar Uganda. Storm Corrie raast over Nederland. Er wordt druk geappt: er zijn al 80 vluchten geannuleerd, gaat jouw vlucht door? Jawel hij ging, maar dan wel zonder bagage, want vanwege de storm mocht er niet geladen worden. Er was maar 1 startbaan open en deze vlucht was lastig om te boeken. Gelukkig. Een vlucht met heel veel lege stoelen. Ik had 2 lege stoelen naast me. Lekker ruim! Ongeveer een derde was bezet. Nadat we opgestegen waren was er van de storm niets meer te merken. Mondkapjes verplicht, dus lekker langzaam eten. In Uganda moest er weer een coronatest gedaan worden. Het staafje ging een klein stukje naar binnen, in 1 neusgat, de keel hoefde niet. Klaar voordat je er erg in had. Volgens zeggen zou je bij een positieve test in quarantaine moeten, maar ik mocht gewoon gaan, want ‘De uitslag komt per mail.’ Ik vraag me af waar ze mijn mailadres vandaan halen. Maar ach, zo hebben ze toch gauw weer 30 dollar verdient. Vrijdag kwam de bagage.

Maar goed, ik ben er weer!

10 januari gingen de scholen weer open na een lockdown van bijna 2 jaar. Het valt niet mee om weer goed te starten. De kinderen hebben een grote achterstand, vooral de kinderen uit de dorpen. Veel kinderen zijn na 2 jaar lockdown naar 1 groep hoger gegaan. Een soort tussenweg. Veel kinderen in de dorpen komen helemaal niet meer terug naar school, net als veel leerkrachten. Voor het hele leven in Uganda heeft deze lange lockdown grote gevolgen zoals honger, ondervoeding, armoede, werkeloosheid, uitzichtloosheid, zelfdoding, een grote stijging van tienerzwangerschappen en seksueel misbruik.

Op New Horizon is Harriet al begonnen met de Jolly Phonics training (het leesprogramma) van de leerkrachten en is er al gestart met het testen van de kinderen. We hebben besloten dat het actief leren, leren met plezier, op dit moment belangrijk is om aandacht aan te besteden.

Op Yes and Amen zijn inmiddels 80 kinderen terug gekomen, maar veel ouders kunnen geen schoolgeld betalen en dat is een grote zorg. De school ziet er goed uit! Tijdens de lockdown hebben ze niet stil gezeten! Er is er hard gewerkt om aan de eisen van de overheid te voldoen. Dat blijkt niet op alle scholen zo te zijn. Er zijn scholen waar niets of weinig aan het onderhoud is gedaan, waar het onkruid hoog staat, niet alleen buiten maar ook binnen,. Vaak moest dit op het laatste moment nog gebeuren omdat mensen er aan twijfelden of de scholen wel echt open zouden gaan. Gelukkig zijn ze echt weer open en kan ik weer aan de slag!

Yes and Amen
Spelletje spelen op de veranda van mijn huis.

Groeten uit Uganda van Ineke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: