Projecten

Yes and Amen

De school Yes and Amen in Mukono district is door de Ugandese Betty opgericht in een omgeving waar de meeste kinderen niet naar school konden. De school richt zich op kwetsbare kinderen, weeskinderen, en kinderen van arme families op het platteland.

betty en Ineke

Alle kinderen zijn welkom, ongeacht stam, geloof, leeftijd, geslacht of eventuele handicap. De school wordt gefinancierd door het schoolgeld dat enkele kinderen kunnen betalen, donaties en de inkomsten uit de verkoop van bijv. sieraden die de kinderen maken. Ouders die geen schoolgeld kunnen betalen wordt gevraagd te helpen bij zaken als de bouw van nieuwe lokalen.

De school levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de kinderen en de omgeving  en heeft inmiddels een belangrijke plaats ingenomen in de gemeenschap. De kinderen gaan met heel veel plezier naar school en steeds meer mensen zien het belang van onderwijs. De school groeit elk jaar en dit kan (nog) niet gerealiseerd worden zonder (financiële) steun.

Om in haar eigen levensonderhoud te voorzien geeft Betty nog een dag les op een opleidingsschool voor Nursery (kleuter) leerkrachten. Zowel op haar eigen school als op de opleidingsschool organiseert Betty samen met Ineke workshops. Hiervoor worden ook de scholen uit de omgeving uitgenodigd.

 

Dokolo

Otoro Nursery and Primary in Dokolo district is gestart door de plaatselijke kerk. De directeur is Awany Peter en hij zet zich met hart en ziel in voor zijn school en de kinderen. Het afbouwen van zijn eigen huis staat stil, want eerst moet de school af!

Een aantal kinderen, vooral weeskinderen, wonen op het terrein van de school. Ook deze school heeft (financiële) steun nodig om de school verder te kunnen bouwen en zo alle kinderen onderwijs te kunnen bieden.

Awany Peter kijkt verder dan alleen zijn eigen school. Als er een training op zijn school wordt georganiseerd nodigt hij ook leerkrachten uit de omringende dorpen uit.

New Horizon op het project Noah’s Ark

De school waar Ineke ooit begon en nog steeds actief is. Op deze school zijn inmiddels veel materialen te vinden. Materialen bij de leesmethode Jolly Phonics, maar ook de materialen die Ineke, samen met anderen, heeft ontwikkeld: (lees)spelletjes; ideeën voor activiteiten met een kleine of grote groep; informatie over spelend, ontdekkend, actief leren; planningen; etc.

Op New Horizon wordt t/m P7 (de hoogste klas van de Primary school) met Jolly Phonics en Jolly Grammar gewerkt.

Andere scholen

Door mond op mond reclame is Ineke inmiddels actief in een groot deel van Uganda en Busia Kenia. Andere scholen hoorden dat de kinderen leerden lezen en vroegen om hulp. Zo begon Ineke met het geven van workshops. Zij neemt, als dat kan, een ervaren Ugandese leerkracht mee om ook een deel van de workshop te verzorgen. Het doel is dat zij het over gaan nemen.

Screen Shot 2019-01-28 at 18.12.28.png

Harriet

IMG_20190309_102516Harriet is eén van de Ugandese leerkrachten die vanaf het begin bij de veranderingen betrokken is. Inmiddels leidt zij de Nursery afdeling van New Horizon school en is hier verantwoordelijk voor het leesprogramma op de Nursery en Primary school.

Zij heeft de trainerscursus van Jolly Phonics met succes afgerond en geeft zelf workshops.

De stichting wil in de toekomst meer leerkrachten helpen om opgeleid te worden tot trainer. De belangstelling voor vernieuwing is groot en er is behoefte aan trainers.

 

Reacties van scholen

‘De kinderen leren nu echt lezen!’

‘Onze school scoort nu het best in het hele district!’

‘We hebben plezier!’

‘We moeten echt veranderen!’

‘Ik had niet zoveel zin in de workshop, maar ik heb genoten!’

‘Ik wil bij mij in de buurt ook een workshop organiseren.’

‘Als je volgend jaar weer in Uganda bent, kom je dan bij ons?’

‘Ik wil graag een resource centre beginnen bij onze school.’ (Een plek waar alle

materialen te vinden zijn en waar trainingen gegeven kunnen worden)

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: