Bruiloft in Uganda

Volgens de cultuur in Uganda gaat er heel wat aan een bruiloft vooraf. Als een stel besluit om te trouwen gaat de bruidegom naar een tante van de bruid. Deze tante stelt de bruidegom allerlei vragen. Wat de bruidegom doet, over zijn familie, enz. Als tante besluit dat de bruidegom geschikt is voor haar nichtje deelt ze haar bevindingen met de ouders van de bruid Als de ouders akkoord gaan kan er onhandeld worden over de eventuele bruidschat.

Ik vroeg of het wel eens voorkomt dat de vader geen toestemming geeft voor een huwelijk. Iemand vertelde dat haar vader een keer geen toestemming gaf, omdat de bruidegom uit een stam kwam waar, volgens de traditie, de eerstgeborene van een stel opgegeten wordt. De bruidegom zei dat zijn familie dat niet deed, maar de vader wilde het risico niet nemen en de bruiloft ging niet door. Ondanks het feit dat stammen meer en meer mixen zijn er nog tradities en vooroordelen. Zo werd (en wordt) er in centraal Uganda beweert dat iemand uit het oosten pas slim wordt op zijn 45e.

Voordat de bruiloft plaatvindt is er de introductie. Een grote happening. Familie en vrienden van de bruidegom komen naar de bruid en haar familie, vrienden en dorpsgenoten. Verschillende groepjes mensen komen ze begroeten. Daarna komen, om de beurt, de bruid en bruidegom met een groep familie en/of vrienden binnen, waarna ze samen een rondje langs de gasten gaan. Dat gaat allemaal al dansend, gepaard met muziek en op de hoogtepunten enthousiast ‘gegil’ van aanwezigen.

Volgens de traditie dragen vrouwen een gomesi, de mannen een kanzu? Als er een bruidschat overeen gekomen is kan dat dan ook geregeld worden.

Zaterdag was de introductie van Harriet, hoofd van de Nursery school New Horizon. Ze gaat trouwen met Peterson. Ze komen beiden van een andere stam, maar dat geeft gelukkig geen problemen. Ze hebben elkaar voor het eerst ontmoet tijdens een driedaagse Jolly Phonics training. Het feest vond plaats bij het huis van haar ouders in Masaka, 4 a 5 uur rijden van Mukono. Gelukkig kon ik meerijden. De dag begon met regen, maar gelukkig was het ’s middags droog. Het was wel overal nog erg modderig waardoor mijn schoenzolen ineens een paar centimeter dikker waren. Volgende week is de bruiloft.

Andere feestelijke bijeenkomsten: Easter carols. Paasviering met de New Horizon scholen.

En een geweldige paasmusical

Groeten uit Uganda van Ineke

2 gedachten over “Bruiloft in Uganda

Voeg uw reactie toe

  1. Mooi Ineke, dat je bij de bruiloft aanwezig mocht zijn. Indrukwekkend hoe dat daar gaat.
    Geniet nog van alweer de laatste 2 weken in Uganda.
    Greet

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: