Agenda


Deze week stonden 3 bijeenkomsten met leerkrachten in Lugazi district op de agenda. Ik mocht daar elke keer vertellen over het leren lezen met Jolly Phonics.
De agenda stond op het schoolbord:
1. Welkom en voorlezen van de agenda
2. Anthems: Het officiële Engelse volkslied, 1 couplet, en het volkslied van de Buganda, het tradionele koningshuis van centraal Uganda. De koning oftewel Kabaka, heeft vooral nog een representatieve functie heeft, maar is voor de mensen nog belangrijk, en daarom werden hiervan alle coupletten gezongen. Tot slot werd er nog een lied gezongen met als strekking: we are strong because we are a nation, we are a nation because we are strong. Hierbij worden de handen vastgehouden en bij strong gaan de armen omhoog. En laat dat nou ook de action bij sound ng zijn! Het heeft wel wat, zo’n grote groep mensen die de volksliederen zingt!
3. Gebed: Na de volksliederen gaat er iemand voor in gebed.
4. Mededelingen van het hoofd van de school waar de bijeenkomst plaats vond.
5. Facilitators en daarvan was ik als eerste aan de beurt.
Het eind van de bijeenkomsten heb ik niet gehaald, want na mij kwam een spreker die nogal lang van stof was. Wat hij zei was best goed en hij bracht het als een echte entertainer, maar er kwam geen eind aan. Tijdens de eerste bijeenkomst vroeg iemand na ongeveer 80 minuten (zijn verhaal zou 40 minuten duren) of ik tot het einde wilde blijven. Dat hing ervan hoe lang het nog ging duren. Een half uur nog, prima, maar ging dat lukken? Ze zei dat ze zijn programma op papier had en dat hij ongeveer op een kwart was ………… Tja, dan zou ik niet voor het donker thuis zijn. Als blanke op de boda boda, in het donker, door de vallei, is gelukkig voor iedereen een begrijpelijk excuus om te vertrekken.

Naast de activiteiten op New Horizon stonden er verder nog de volgende ‘uitjes’ op de agenda:

– Een bezoek aan Goshen school, waar al jaren met Jolly Phonics wordt gewerkt. Ik heb voor deze school nu een workshop creatief met lokale materialen in de agenda staan.

– De derde trainingsdag op Stanford school. De eerste dag stond het lezen centraal en de volgende 2 dagen het maken en omgaan met materialen gemaakt met lokale middelen. Op deze school staat nu de eerste echte resource kast en Omara Moses, de directeur, is vast van plan om van zijn school een heus resource centrum te maken. Aan het eind van deze 3 dagen kregen de aanwezigen een certificaat. Ugandezen hechten hier veel waarde aan en bij de uitreiking moest ik met iedereen op de foto.

En op zondag de kerkdienst, die hier nog gewoon doorging, omdat er in Uganda nog geen corona melding is. En natuurlijk dit verhaal voor de site!

Groeten uit Uganda van Ineke

PS: In Nederland zijn heel wat agenda’s in de war geschopt door het corona virus. Allemaal sterkte ermee!n.

Meld je aan!

Meld je aan en krijg een melding als er een nieuw bericht wordt geplaatst. Hiermee gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *