Brief uit Uganda over de huidige situatie


De huidige situatie in Uganda

Een brief van Betty uit Uganda. Een mooi mens, die zich met hart en ziel inzet voor haar community. Dank zij haar hebben we veel mensen kunnen helpen.

Uganda is mijn vaderland, een prachtig land met prachtige mensen. Ik hou van Uganda. Op dit moment is Uganda in een verwarrende situatie vanwege: armoede, ziekte, corona, medische voorzieningen en de politiek.

We danken God voor de kerstperiode. We danken God omdat we nog leven. Kerst was anders dan andere jaren omdat de meeste families niets te delen hadden. Veel mensen zijn hun werk kwijt en anderen hebben een laag inkomen. Wat ze verdienen is voor dagelijks brood. De armoede is groot. Veel mensen kunnen zich niet elke dag een maaltijd veroorloven. Er zijn gezinnen met 5 kinderen die 3 dagen leven van 1 kilo posho (maismeel) of rijst. Anderen leven van alleen een beetje pap of hebben 2 dagen alleen water. Ik kwam op een avond bij een family op bezoek, een vader, moeder en 2 kinderen. Ze hadden deze dag en de vorige dag niets gegeten. De moeder liep met een kleintje op de arm. Ze ging wat water koken, meer had ze niet. Gelukkig had ik brood en suiker bij me. Ze waren zo blij! Het was hun eten voor 2 dagen.

Learning for all is een grote steun voor ons. Gelukkig hebben we veel families te eten kunnen geven, ook tijdens de Kerst. Dankzij jullie hulp steun aan Ineke, aan Learning for all. 

Tijdens deze tijd van corona zijn veel mensen overleden. Niet alleen door corona, maar ook door honger en ziektes als malaria en tyfus. Veel ouderen en zwangere vrouwen sterven. Sommige mensen moeten, ook al zijn ze ziek, 5 of meer kilometer lopen om bij een medische voorziening te kunnen komen. En dan kan het zijn dat de medicijnen op zijn. Er zijn veel mensen die niet voor medische zorg kunnen betalen. In onze gemeenschap ben ik 1 van de gezondheids promotor en via Yes and Amen proberen we te helpen. Maar we kunnen niet altijd aan gratis medicijnen komen. Transport is ook een probleem. We hebben geen auto en kunnen dus lang niet iedereen bereiken en/of naar medische voorzieningen brengen.

14 januari zijn er verkiezingen voor een nieuwe president. Dit zorgt voor veel onrust. Veel jongeren willen verandering. De overheid treedt hard op en hierbij vallen doden.

Ik wens jullie een gelukkig 2021. Laten we bidden voor Uganda.

Dank jullie wel, kerk in Holland, Ineke’s kerk.

Betty Nsungwa Byabakama

Yes and Amen educational centre; Nsanvu; Mukonu – Uganda

Meld je aan!

Meld je aan en krijg een melding als er een nieuw bericht wordt geplaatst. Hiermee gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *