Creatief met lokale materialen


Op veel scholen hebben ze geen leermaterialen en ook geen kopieer- en laminaarapparaat. Voor het maken van leer en hulpmiddelen zijn ze dus afhankelijk van de lokale materialen: doppen, dozen, plastic flessen, enz. En daar kun je heel veel mee maken! We hadden de leerkrachten op New Horizon Nursery school gevraagd iets uit hun omgeving mee te nemen wat ze kunnen gebruiken op school. Ontzettend leuk om te zien wat ze meehadden, zoals: stukken bamboe om te tellen; een pop van een stok van de bananenboom; een springtouw van bananenblad; doppen om mee te tellen; een beker gemaakt van een cementzak; bordjes zand om in te tekenen of schrijven.
Woensdag hadden we (Rixt, Annelies en ik) een workshop ‘creatief met lokale materialen’ op Stanford school in Kawempe. Ook hier werd hard gewerkt door de aanwezige teachers en het was erg gezellig.
Het is wel moeilijk voor veel leerkrachten om het gebruik hiervan in de klas te organiseren. Rixt heeft daarom donderdag op Stanford een voorbeeld les gegeven. De school wil hier graag verder mee en betrekt hier ook de scholen uit de omgeving bij. Moses Omara, de directeur, wil graag vervolg workshops organiseren en de andere scholen bezoeken en ondersteunen. Het is de bedoeling dat er op de school een kast komt met voorbeelden en ideeën.
Zelf was ik donderdag met Harriet op een school in Kasowa, waar een workshop Jolly Phonics voor de scholen uit deze omgeving was georganiseerd.
Met deze en andere activiteiten was de week weer goed gevuld en vonden Rixt, Annelies en ik dat het tijd werd voor een toeristisch uitje. We hadden een mooi plekje aan het meer Nabugabo, waar je heerlijk kan zwemmen.
Maandag gaan we naar met z’n drieën naar Kiwangala voor o.a. een Jolly Phonics- en een ‘creatief met lokale materialen’ workshop.

Groeten uit Uganda van Inek

PS: Jammergenoeg lukt het oploaden van meer foto’s niet…

Meld je aan!

Meld je aan en krijg een melding als er een nieuw bericht wordt geplaatst. Hiermee gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *