Ineke in Uganda 2019


Voor de tiende keer vertrek ik naar Uganda.

Op de school New Horizon van Noah’s Ark is de leerkracht die lezen gaf in P1 en P2 vertrokken. Dit is een veel voorkomend probleem voor veel scholen in Uganda. Het verloop van leerkrachten is groot. Het salaris ligt niet vast en een hoger inkomen op een andere school is meestal de reden voor verandering van werkplek. Bovendien is er steeds meer vraag naar leerkrachten die met de leesmethode Jolly Phonics kunnen werken. Lastig voor de scholen, maar aan de andere kant verspreid de methode zich zo over veel andere scholen.

Op New Horizon trainen we de nieuwe leerkrachten. Ook is de vraag hoe we de actieve manier van lesgeven ook kunnen toepassen op andere vakken. Hiermee gaan we tijdens de teamvergaderingen aan de slag.

Ook andere scholen vragen om training van de nieuwe leerkrachten. Omdat de school Yes and Amen niet ver is ga ik hier elke week heen voor de teamvergaderingen over lezen en meer.

In Mukono district is veel vraag

naar workshops. De inspecteur organiseert verschillende bijeenkomsten en op deze manier worden veel scholen bereikt.

Ook bezoek ik scholen verder weg, bekende en nieuwe contacten. Omdat de belangstelling groeit is er vraag naar trainers en ik probeer leerkrachten te stimuleren om de online cursus van Jolly Phonics te volgen, zodat meer leerkrachten anderen kunnen trainen. Een aantal ik hier inmiddels mee begonnen.

Harriet, in 2011 als leerkracht begonnen, inmiddels hoofd van New Horizon Nursery school en verantwoordelijk voor het lezen op Nursery en Primary school, is al gediplomeerd trainer van de leesmethode. Als het kan verzorgen we samen een workshop en dat is telkens weer genieten. Als ik in Nederland ben gaat zij gewoon door!

De leesmethode is (inter) actief en belangstelling voor deze manier van onderwijs geven groeit. Dit in plaats van ‘gram – pass – forget’ (stampen – examen doen – vergeten).

Inmiddels is ‘Ineke in Uganda’ ondergebracht in de stichting Learning for all. Zie voor informatie het kopje ‘achtergrond’ op deze site.

Als stichting hopen we nog meer scholen en leerkrachten te kunnen helpen. Er zijn nog veel scholen waar 100, 200 of zelfs 300 kinderen in 1 klas zitten. Omdat de overheidsscholen over het algemeen slecht zijn worden steeds meer privé scholen opgericht. Sommigen starten een school om er zelf geld aan te verdienen, maar er zijn ook scholen die gestart worden door lokale mensen die zich met hart en ziel inzetten om goed onderwijs te realiseren voor de kansarme kinderen in hun omgeving. Deze scholen vind je vooral op het platteland en in de sloppenwijken van de hoofdstad Kampala. Voor deze scholen wil de stichting er zijn.

Vanaf 2011 heb ik een weblog bijgehouden op www.inekeinuganda.reismee.nl. Deze kunt u nog steeds bezoeken. Vanaf nu zal ik u via deze website op de hoogte houden.

Ik ga door! Wij gaan door! Want:

Education is the most powerfull weapon to change the world! Onderwijs is het krachtigste wapen om de wereld te veranderen. (Nelson Mandela)

Meld je aan!

Meld je aan en krijg een melding als er een nieuw bericht wordt geplaatst. Hiermee gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *