Koboko


Afgelopen week stond in het teken van het trainen van leerkrachten van scholen die aangesloten zijn bij S.T.A.D (Support Trust for Africa Development). Maandag en dinsdag de Jolly Phonics training, woensdag en donderdag de boekpromotie training en vrijdag een bijeenkomst met schoolleiders om te bespreken hoe dit op de scholen geimplementeerd kan worden. De medewerkers van STAD zijn vluchtelingen uit Zuid-Soedan die in Uganda een nieuw leven opgebouwd hebben. Ze werken als vrijwilliger. Op deze manier geven ze iets terug aan de gemeenschap. Af en toe krijgen ze vergoeding of toelage en verder verdienen ze in allerlei banen en baantjes hun geld om van te leven. Een goed, gezellig, gemotiveerd en hardwerkend team. Ze hadden alles prima voor elkaar. Na deze trainingen houden zij de vinger aan de pols op de scholen. Ook hebben we afgesproken dat de schoolleiders met 1 van de leerkrachten regelmatig bij elkaar komt om de voortgang te bespreken. Vanuit Nederland kunnen we online meedoen.

Naast nieuwere stenen huisjes zie je in de omgeving nog veel hutten. Ze zijn hier meestal vierkant, in andere gebieden rond. Onze chauffeur vertelde dat een ronde hut beter bestand is tegen wind. Maar achter een vierkante hut kun je weer beter schuilen tegen wind.

Tijdens covid heeft STAD een gebouw gebouwd om daar kinderen te kunnen opvangen. Omdat de scholen ver weg zijn wil STAD hier graag een Bibliotheek en speelruimte voor kleuters beginnen en dit later eventueel uitbreiden met een Primary school. Een eventuele optie voor een resource centre.

Achter het gebouw waar we de training gaven is een heuvel met een prachtig uitzicht richting Zuid-Soedan, Congo en Uganda. Op de berg zagen we vrouwen stenen hakken.

Toen we het kantoor van STAD bezochten werden we gespot door de kinderen uit het dorp. Een mooie plek om de pakketjes met o.a. schriften die ik mee had gekregen uit te delen.

En toen was het weekend. Onderweg naar de volgende trainingen in Kitgum kwamen we door Adjumani, waar we overnacht hebben. Een mooie gelegenheid om af te spreken met Teacher Alice die ik hier vorig jaar heb ontmoet! Daarna zijn we doorgereden naar Kitgum, wat langer duurde dan verwacht want de ferry die we wilden nemen ging niet en de volgende lag meer dan een uur rijden verder. Maar toen zagen we wel de zon ondergaan boven de Nijl! Zondag zijn we naar de Aruu watervallen geweest. Prachtig en onder aan de waterval kan je zwemmen in het meer!

Groeten uit Uganda van Ineke

En van Claudia, Ietje en Paul. Claudia is een vriendin die ik in 2011 in Uganda heb ontmoet, Ietje is de trainer van Biblionef en Paul haar man.

Meld je aan!

Meld je aan en krijg een melding als er een nieuw bericht wordt geplaatst. Hiermee gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.


4 reacties op “Koboko”

 1. Trudy van der Linden avatar
  Trudy van der Linden

  Ineke, het is altijd weer een feest om jouw verhalen te lezen! Keep up the good work!! 😘😘

 2. Corine Van der Vliet avatar
  Corine Van der Vliet

  Wat zijn jullie goed bezig! En ook een hoop lol samen, zo te zien. Petje af voor de medewerkers STAD. Al een hoop gerealiseerd.
  Groeten en geniet van alles daar!

 3. Marion avatar
  Marion

  Wat weer een inspirerende verhalen. Fijn om te lezen dat je de mensen daar vooruit helpt en ook tijd vindt om te genieten tussendoor. Zwemmen in het meer, heerlijk. Als er maar geen krokodillen zijn of Bilharzia. Pas goed op jezelf 🙂

 4. Anneke Korteweg avatar
  Anneke Korteweg

  Wat een geweldig mooi project lijkt me dit!!
  En wat een prachtige foto’s om een idee te krijgen van het werk wat gedaan wordt. En om te genieten van dat prachtige Afrika!
  Veel succes verder!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *