Lezen en spelen


Er kwam een vader van een kind van 5 met een klacht: ‘Mijn kind zit nu 2 weken op school en hij kan nog steeds niet lezen. Ik vroeg hem een stukje uit de Bijbel voor te lezen, maar dat kan hij niet. Maar kijk, deze zinnen heeft hij allemaal geschreven. Hoe kan hij dat hij niet kan lezen? Ik wil het schoolgeld dat ik heb betaald terug.’ Harriet, hoofd van de kleuterschool legde hem uit: ‘We kunnen geen wonderen doen. Naschrijven van een paar zinnen betekent niet dat je kunt lezen. Aan het eind van Top Class kan u kind eenvoudige woorden lezen en hij leer verder lezen in P1. Op een andere school zal hij ook niet in 2 weken leren lezen. Sterker nog de kinderen leren hier op school echt lezen en dat is nog niet op alle scholen zo. Als u echt denkt dat uw kind beter naar een andere school kan gaan, dan moet u dat doen, maar schoolgeld wordt niet terug betaald. Hij is hier al een paar geweest en heeft ook te eten gehad. Het is uw keus. Na het ook nog even bij de administratie geprobeerd te hebben droop de man af en besloot om zijn kind toch maar hier te laten.

Het blijft lastig. Veel ouders willen dat hun kind op driejarige leeftijd leert lezen. Daar betalen ze schoolgeld voor. Gisteren, tijdens een workshop vertelde een teacher die met Jolly Phonics werkt hoe hij zijn lessen voorbereid. Een teacher had een vraag: ‘Hoe doe ik dat ik baby class (3 jarigen)?. Nou, niet dus. Gelukkig kan ik nu ook verwijzen naar een artikel uit een Ugandese krant waarin staat dat veel kleuterscholen de verkeerde lesstof aanbieden, namelijk de lesstof voor P1 en P2. Dus veel teachers bieden 3 jarigen de lesstof aan voor 7 jarigen. Tijdens een workshop vraag ik vaak: ‘Wat gebeurt er als ik tegen een kind van 3 maanden oud zeg ‘sta op en loop’. ‘Dat kan niet’, vinden ze allemaal. ‘Maar als ik het dan heel veel keer herhaal?. ‘Nee, het kind gaat niet lopen’. ‘Waarom niet?’ Het kind is er nog niet aan toe’. ‘Precies, en een kind van 3 jaar is nog niet aan lezen toe’. En dan kun je een les heel veel keer herhalen, maar het gaat niet lukken! Laat ze spelend en ontdekkend leren! Teachers verwijzen dan vaak naar hun Learning Framework, het plan voor de kleuters. Nu is dat plan helemaal niet verkeerd, maar je moet het wel goed lezen. ‘Kinderen leren de geluiden kennen van dieren’ is wat anders dan de letter klanken aanleren!

Op New Horizon hadden we de afgelopen 6 weken 4 stagaires. Leuke meiden, die ik gelukkig, veel met de kinderen heb zien spelen!

Tijdens de workshop op Yes and Amen hebben we ook lekker gespeeld. Er waren 59 teachers aanwezig en de meesten werken al met Jolly Phonics. Naast het ophalen van de kennis kon ik daarom veel aandacht besteden aan het actief zijn als leerkracht en hoe de kinderen te betrekken bij de les. De teachers deden actief mee en lieten hun creativiteit zien. Het was een geslaagde dag😊

Een van de opdrachten: Iedereen krijgt een kaartje met een letter. Zoek iemand met dezelfde letter. Bedenk samen 10 woorden met deze letter en zoekt minimaal 1 voorwerp dat hiermee begint. Er werd vanalles gevonden, van een aks, een jerrycan, een stuk ’timber’, een mat, enz!

Woorden met een b, o.a. boy met een s is de boy een sun

Na de workshop: het fotomoment

Meld je aan!

Meld je aan en krijg een melding als er een nieuw bericht wordt geplaatst. Hiermee gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *