Passie voor lezen


Het verhaal van Annet

Toen Annet geslaagd was voor leerkracht werd haar tijdens een sollicitatie gesprek of ze de letter klanken kende. Ze gaf foute antwoorden. Eenmaal thuis schaamde ze zich hiervoor en realiseerde ze zich dat ze hier echt niets vanaf wist. Ze besloot daar verandering in te brengen. Ze hoorde van een vacature op New Horizon en solliciteerde. Ze vertelde eerlijk dat ze Jolly Phonics niet kende maar dat ze graag wilde leren. Ze kreeg de baan en heeft laten zien dat ze het serieus meende. Ze heeft zich, onder leiding van Harriet, ontwikkeld tot een specialist op het gebied van leren lezen en heeft inmiddels ook de online cursus van Jolly Phonics afgerond. Een leerkracht met een passie die graag wil leren!

Deze passie voor lezen wordt (nog) niet door iedereen gedeeld. Er wordt zelfs gezegd: “If you want to hide something for an Ugandian, you have to write it down.” (Als je iets voor een Ugandees wilt verbergen, moet je het opschrijven.) Natuurlijk zijn daar ook oorzaken voor te vinden. Niet iedereen heeft de gelegenheid (gehad) om naar school te gaan. Boeken zijn duur en in een donkere hut is het moeilijk lezen. Ook valt het niet mee om een boek netjes te houden in een vochtige, stoffige omgeving.

De boeken van Biblionef en 250 extra Jolly Phonics teachers boeken zijn aangekomen op een school dicht bij Kampala, in Koboko en Fort Portal. De boeken van Biblionef zijn voor de scholen die hiervoor een aanvraag hebben gedaan en met de Jolly Phonics teachers boeken kunnen we voorlopig weer vooruit. Deze week hebben we de boeken voor de scholen in de buurt van Mukono opgehaald.

Niet alles is in een boek te vinden. Bijvoorbeeld ‘Hoe knip je in Uganda muzungu haar?’ Lois durfde het aan om het te proberen! Of: ‘Welke sleutel past?’ Omdat er een gezin op bezoek komt op Noah’s Ark moest ik verhuizen naar een ander huis. Maar toen was de sleutel kwijt! Deze keer kon ik daar gelukkig niets aan doen. Mathias heeft alle 500 sleutels geduldig geprobeerd. Zonder resultaat. Inmiddels zit er een nieuw slot in en ben ik, met de hulp van een aantal kinderen, verhuisd. Ik zit weer op een prima plek. Kleiner en lichter dan het vorige huis en dat is best prettig.

Groeten uit Uganda van Ineke

Meld je aan!

Meld je aan en krijg een melding als er een nieuw bericht wordt geplaatst. Hiermee gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.


7 reacties op “Passie voor lezen”

 1. Greet avatar
  Greet

  Wat een boeken. Fijn dat hiermee zoveel leerkrachten mee aan de slag kunnen, en goed onderwijs gegeven kan worden aan de kinderen.

 2. Rommy avatar
  Rommy

  Mooi verhaal weer, Ineke! En je kapsel is goed gelukt zo te zien!

 3. Klara avatar
  Klara

  Wat fijn: al die boeken! En op zoveel plekken in Uganda. Mooi werk.
  Leuk te lezen: het verhaal over Annet, de foto’s met Lois en je knipbeurt en Mathias met alle sleutels.
  Geniet nog lekker daar.

 4. Corine avatar
  Corine

  Geweldig Ineke! Zo goed bezig en ondertussen genieten van alles.

 5. Claudia avatar
  Claudia

  Wauw, super stoer van Loïs dat ze het echt gedaan heeft. Tevreden met het resultaat?
  Fijn dat de boeken op de scholen aangekomen zijn, kunnen ze echt aan de slag! En leuk het verhaal van Teacher Ann! Groetjes aan iedereen daar

 6. Lia Goverts avatar
  Lia Goverts

  Wat een prachtige verhalen weer Ineke!
  Veel plezier nog in je nieuwe onderkomen.

  Groetjes Lia

 7. Irma Paap avatar
  Irma Paap

  Mooi Ineke dat er zo ontzettend veel boeken zijn verdeeld over een aantal scholen in Uganda.
  Daar wil ik jou tzt ook over vragen of de school in t Westen v Uganda die ik ondersteun daar ook voor in aanmerking kan komen.
  En dapper van jou en ook van Lois dat ze je ern vernieuwd kapsel heeft gegeven. 👍🏾👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *