Uganda juni 2021


De scholen in Uganda gaan langzaamaan weer open. We hopen dat in augustus alle kinderen weer naar school mogen. Of dat echt doorgaat is nog spannend. Er wordt namelijk een tweede golf verwacht en er is sprake van weer een lockdown. Hoeveel mensen daadwerkelijk covid hebben (gehad) is niet duidelijk. De mensen moeten een test zelf betalen en dat is voor sommige mensen 2 of meer maandsalarissen en dat kunnen ze niet betalen. De grootste zorg voor de mensen in de dorpen is voedsel. De honger is voor velen een groter probleem dan covid. Deze week kreeg ik een bericht van iemand dat er de afgelopen week veel mensen overleden zijn. “Ze zeggen dat het corona is…”

Gelukkig hebben we de afgelopen maanden veel mensen kunnen helpen met voedsel, dankzij de inzet van contacten in Uganda. Ook is er inmiddels weer gezaaid en geplant. Ik word er blij van als ik foto’s krijg van het rondbrengen van voedselpakketten en van de velden met planten!

Hulp blijft nodig. Er zijn nog steeds veel mensen die honger lijden. De opening van de scholen is niet makkelijk. De mensen van de scholen waar we contact mee hebben gaan ervoor. Maar komen de kinderen allemaal terug? Veel mensen kunnen het schoolgeld, al is het nog zo weinig, niet betalen. Komen alle leerkrachten terug? Kunnen de scholen voldoen aan de eisen die de overheid stelt? We proberen te helpen waar dat nodig is. Sponsors voor schoolkinderen zijn hard nodig!

Als de scholen weer helemaal open zijn en alles weer op de rit is kunnen we verder met de plannen om kenniscentrums te realiseren in de districten waar de scholen al betrokken zijn. Via deze centrums kunnen we andere scholen bij de onderwijsvernieuwing betrekken.

Een paar dagen na het schrijven van dit verhaal kwam er bericht uit Uganda dat er helaas weer een lock down van kracht is en dat de scholen weer dicht zijn voor in ieder geval 42 dagen. De cijfers van de corona besmettingen zijn de laatste tijd hard opgelopen. Weer een ingrijpende maatregel voor de mensen die het al zo moeilijk hebben. Nog meer honger ligt op de loer. Ook is het de laatste tijd erg heet en droog en dat is een bedreiging voor de oogst.

Ook voor het onderwijs weer een klap. De kinderen tot ongeveer 10 jaar hebben sinds eind maart 2020 geen onderwijs meer gehad. De anderen hooguit een paar maanden.

Laten we hopen en bidden dat ook in Uganda het vaccineren snel op gang komt!

Meld je aan!

Meld je aan en krijg een melding als er een nieuw bericht wordt geplaatst. Hiermee gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *