Verschillen


Deze week was ik op vijf verschillende scholen. De verschillen tussen deze scholen zijn groot.

Stanford Nursery and Primary – Kalerwe, een buitenwijk van Kampala. De stichting waar de school onder valt heet voluit ‘Stanford Foundation for Orphans and Rural Development’ met als doel levens van weeskinderen en kinderen die achter gelaten zijn te veranderen door ze te onderwijzen, op te vangen en te voeden.

De directeur was Moses Omara een bevlogen man. Was, want helaas is Moses in januari overleden, dood gevonden. Volgens het politierapport aangereden, de reden die de politie opgeeft als ze niet weten of niet willen weten wat er gebeurd is. Niemand gelooft het eigenlijk. Beroofd en vermoord lijkt aannemelijker. De politie vond hem ’s morgens zonder zijn identiteitspapieren, geld of telefoon en brachten hem naar het mortuariom. Familie en vrienden die hem misten en zoek gingen vonden hem uiteindelijk daar. De hoofdmeester van de school is nog dezelfde en iemand anders heeft inmiddels zijn taken als directeur van Sord overgenomen, maar het gemis is groot. Ze hebben ook een school in Amulatar op het platteland, waar ik vorig jaar geweest ben. De school zit nog in een moddergebouw, maar er is land om een permanent gebouw neer te zetten. Daar is nu een begin mee gemaakt.

Luzira Nursery and Primary, in Luzira, ook een buitenwijk van Kampala. Een overheidsschool met grote groepen van 100 tot 160 kinderen. Toch zijn de leerkrachten gemotiveerd. Ze laten me zien dat ze de kinderen nu leren lezen met klanken m.b.v. Jolly Phonics. Ik vraag een leerkracht met 140 kinderen in haar groep of ze alle namen van de kinderen kent. Dat kan ze. Ik weet niet of mij dat zou lukken. De school krijgt hulp van een organisatie in Nederland en daarmee hebben ze onder andere een bibliotheek kunnen realiseren.

Motherwell Nursery school, ook in Luzira. Op deze kleuterschool telt elke groep 12 kinderen De ouders betalen 3.5 miljoen shilling schoolgeld per termijn. Oftewel ongeveer 900 euro! 2700 euro per jaar! Ik reageer zeer verbaasd. Zoveel? ‘Dat hebben mensen over voor goed onderwijs’ vertellen ze me. Maar dat moet je dan wel hebben. Heel veel Ugandezen moeten 2 jaar werken voor 3,5 miljoen! Er zijn scholen waar ze 200.000 shilling (of minder) schoolgeld per termijn  betalen, een verschil van 3.3 miljoen per termijn.

Goshen Nursery and Primary school in Kisoga. Na de lange lockdown kwamen heel veel kinderen niet terug. In de hogere groepen zitten nog maar weinig kinderen, maar in de lagere groepen gelukkig weer meer. Het team is enthousiast, ze willen graag leren en komen met ideeën en vragen.

New Horizon – Noah’s Ark Mukono. Na het bezoeken van scholen realiseer ik met telkens weer hoe blij we mogen zijn met alles wat hier is. In de kleuterklassen wordt gespeeld. Er is een bibliotheek met boeken. We besteden op de kleuterschool nu aandacht aan de inrichting van de klas, de organisatie van de activiteiten en het inzetten van de middelen. Op de meeste kleuterscholen hebben ze helemaal geen materialen.

De verschillen zijn groot……………

Meld je aan!

Meld je aan en krijg een melding als er een nieuw bericht wordt geplaatst. Hiermee gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.


Eén reactie op “Verschillen”

 1. C Bosman -Goverts avatar
  C Bosman -Goverts

  Ha Ineke, wat heb je al veel scholen bezocht .
  Wat een triest bericht over Moses Omara.
  Wel heel fijn dat jij zoveel enthousiaste teachers ontmoet.

  En wat een blije gezichten in die groepen (wel enorm groot)
  Veel succes en fijn om je verhalen te lezen .

  Lia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *