Water


Water is een eerste levensbehoefte, water is gezond, water is lekker, water is verfrissend, water is ……. Wij vinden het heel normaal dat we de kraan maar open hoeven te draaien om water te hebben. En op Noah’s Ark heb ik die luxe ook. Je kunt hier zelfs het water uit de kraan gewoon drinken. Dat zijn de Ugandezen zelf niet gewend en op school koken de leerkrachten het water eerst, terwijl ik het gewoon uit de kraan drink. Ook een gewoon toilet is best fijn, alhoewel je op een pit latrine niet bang hoeft te zijn voor een vieze bril. En doortrekken hoeft meestal ook niet. Soms hangt er een stortbak maar die doen niet altijd.

In een gasthuis of hotel is meestal wel een gewoon toilet met stortbak, een wastafel en een douche. Maar of alles werkt is de vraag. Er is eigenlijk altijd wel wat. Ook is de indeling niet altijd logisch. Bijvoorbeeld eerst het toilet, dan de wastafel en dan de douche, met het putje voor de douche naast het toilet dus het wordt overal nat. Kranen zitten vaak los en/of lekken, er ontbreken tegels of ze zijn kapot, de waterdruk is erg laag, heel vaak is de douche koud en meer van dat soort zaken. Dit jaar ben ik 3x in een hotel van kamer veranderd omdat er iets wezenlijks niet werkte. Bij de een deed helemaal niets het, bij de ander werkte de stortbak niet, en bij de volgende kwam als ik de wc door trok het water bij het putje weer omhoog. Daar kwam trouwens in de volgende kamer het water in de wc omhoog, maar goed de volgende dag vertrok ik.

Maar ik hoef gelukkig niet, zoals veel mensen hier naar een pomp om water te halen.

Ook regenwater kan goed gebruikt worden. Een flinke Afrikaanse bui levert heel wat water.

De Nijl en Lake victoria zijn belangrijk in Uganda.

Heerlijk zwemwater.

Water voor de dorst Er is zelfs Hema water

In het huisje waar ik nu zit heb ik alleen koud water en vanavond ga ik ‘douchen’ met behulp van een emmer water, want de kinderen hebben buiten een leiding losgetrokken en daarom heb ik nu geen water 🙂 Gelukkig kan ik makkelijk bij de buren emmers water halen. En bij de stortbak is de hendel afgebroken, maar met het deksel eraf lukt ‘doortrekken’ prima (als er weer water is).

Groeten uit Uganda van Ineke

Meld je aan!

Meld je aan en krijg een melding als er een nieuw bericht wordt geplaatst. Hiermee gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.


3 reacties op “Water”

 1. Irma Paap avatar
  Irma Paap

  Water water water, zo ontzettend belangrijk.
  T heeft behoorlijk geregend weer daar he Ineke. En er komt ook nog veel.
  En Rowenzori is toch wel t lekkerste drinkwater en ook meest bekendste in Uganda 🇺🇬. Maar fijn dat je t water bij Noahs Ark gewoon kan drinken.
  Geniet kof maar lekker daar. Tijd vliegt voorbij. En groeten aan Jimmy als je hem nog ziet.

 2. Greet avatar
  Greet

  Het is voor ons zo gewoon, even water pakken, even douchen e.d.. We staan er hier bijna nooit bij stil, hoe eenvoudig en luxe het voor ons is en hoe moeilijk en schaars bereikbaar voor anderen.
  Ineke, geniet van de laatste weken.

 3. Lia Goverts avatar
  Lia Goverts

  Geniet nog even van de laatste dagen met water ook al is het koud !

  Groeten aan iedereen
  Lia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *