Spelen


Op de school New Horizon in Kalagala is er dit jaar een kleutergroep bijgekomen en net als op New Horizon in Mukono willen we dat de kinderen hier leren door te spelen. De groep is groot, 45 kinderen, allemaal uit de village en niet gewend om te spelen met dit soort speelgoed en dat geldt ook voor de teachers. De teacher van de Nursery is eerst een paar dagen in Mukono geweest om te zien en te leren wat we doen en hoe we het organiseren. We hebben besloten om eerst een play class in te richten in een ander lokaal dan het kleuterlokaal en de kinderen daar, verdeeld in 2 groepen, om de beurt te laten spelen. Op Noah’s Ark ben ik op zoek gegaan naar materiaal: puzzels, blokken, poppen, spelletjes, enz. De school is nog in aanbouw en het lokaal voor de play class wordt ook nog gebruikt als kantoor van de teamleider en om de week houdt het outreach team van de kliniek op Noah’s Ark hier spreekuur. Maandag ben ik, met het speelgoed, met dit team mee gereden naar Kalagala. Terwijl ik de spullen uit zocht kon ik ook eens zien hoe zij hun werk doen. De volgende dag werd er nog een kast gebracht en kon het lokaal verder ingericht worden. ’s Morgens kwamen de eerste kinderen spelen, eerst alleen met poppen, knuffels en auto’s. Geweldig om al die blije gezichten van de kinderen te zien! Andere kinderen verdrongen zich voor de deur om te zien wat er gebeurde. ’s Middags was de speelklas klaar en hebben de teachers het materiaal verkend en ermee gespeeld. Ook voor hen was het de eerste keer dat ze met speelgoed speelden. We hadden ons afgevraagd of we de kinderen van de Primary ook de gelegenheid zouden geven om een keer in de play class te spelen. Toen ik zag hoe de leerkrachten genoten van het spelen bedacht dat dat zeker een goed idee is.

Een paar dagen later was ik in Nakaseke. Hier geen speelgoed te bekennen in de (kleuter)lokalen. 40 kinderen in babyclass, 50 in middle en topclass. Alleen bankjes en schriften ……….. Helaas de werkelijkheid in vrijwel alle (kleuter)lokalen.

Zaterdag was ik op Yes and Amen voor een workshop. De leerkrachten vroegen zich af hoe spelen en het gebruik van leermaterialen bij het onderwijs betrokken kan worden. Naast hierover te praten hebben de leerkrachten zelf materialen gemaakt. Als je het niet hebt, moet je creatief zijn!

Spelend leren op New Horizon – Noah’s Ark. Dat gun je toch iedereen?

Meld je aan!

Meld je aan en krijg een melding als er een nieuw bericht wordt geplaatst. Hiermee gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

,

4 reacties op “Spelen”

 1. Greet avatar
  Greet

  Spelend leren is zo belangrijk. Wat doen je toch mooi werk Ineke, lezende door jou verhalen besef ik nog meer, hoe belangrijk het is. Blij dat er toch steeds meer belangstelling voor dit soort onderwijs is.

 2. Corine avatar
  Corine

  Onvoorstelbaar te bedenken dat het zelfs voor de leerkrachten de eerste keer is dat ze met speelgoed speelden. Wat geweldig dat je dit voor ze kan doen en wat zul je genoten hebben van al die blije gezichten!

 3. trudy avatar
  trudy

  Spelend leren, dat is jou op het lijf geschreven!

 4. Claudia avatar
  Claudia

  Prachtig verhaal weer Ineke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *